Seminarul de lucru „Colectivitățile teritoriale mobilizate, în fața dramei ucrainene”

În data de 17 martie 2022, a avut loc seminarul de lucru „Colectivitățile teritoriale mobilizate, în fața dramei ucrainene”, desfășurată în Sala Elvire Popesco a Institutului Francez din București, cu participarea ambasadoarei Franței în România, doamna Laurence Auer și a reprezentanților Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației.

     Întâlnirea s-a desfăşurat sub egida Asociaţiei Comunelor din România, Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, Asociaţiei Oraşelor din România și Asociaţiei Municipiilor din România, precum şi a Asociaţiei Franceze a Consiliului Municipalităţilor şi Regiunilor din Europa (AFCCRE).

     Datorită numărului mare de intervenienți din ambele țări, România și Franța, au fost organizate mese rotunde, la care au luat parte și reprezentanții ACoR: Emil DRĂGHICI, președintele ACoR, Mariana GÂJU, prim-vicepreședintele ACoR, Ghiorghe BUTE, secretarul general al ACoR și Sorin-Marian GÎNGĂ, președintele Filialei Județene Botoșani a ACoR. Astfel, fiecare intervenient a prezentat mobilizarea autorității locale pe care o reprezintă, ajutorul oferit refugiaților ucraineni și susținerea acestora cu tot ce le stă la îndemână.

     În discursul său, doamna Mariana GÂJU, prim-vicepreședintele ACoR, a cerut încă odată ca decidenții UE să facă tot ce este posibil pentru a opri războiul din Ucraina. „…Dacă acesta se va extinde și va ataca Republica Moldova. Va ajunge oare și în România? De aceea am cerut implicarea tuturor decidenților în întâlnirea de la începutul lunii de la Marsilia. În acest moment România are nevoie de logistică și sprijin financiar, pentru că de muncă românii nu se feresc. În această perioadă românii sunt foarte implicați, oferindu-le ajutorul sutelor de ucraineni aflați în nevoie.” De asemenea aceasta și-a arătat susținerea față de aderarea Ucrainei dar și a Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru a nu lăsa să se creeze un culoar de atac și asupra Republicii Moldova. A mulțumit în repetate rânduri societății civile, locuitorilor României, pentru omenia și implicarea de care au dat dovadă.

     De asemenea, doamna Gâju și-a arătat aprecierea, declarându-și încrederea în cooperarea descentralizată și în colaborarea dintre România și Franța, care durează de peste 30 de ani.  „Ne dorim cu toții pace, armonie și gânduri bune, de aceea solicit atât asociațiilor din Franța dar și din România, reprezentanților Ministerului de Externe, Ministerului Dezvoltării, continuarea realizării înfrățirilor dintre localitățile din România și cele din Franța, chiar dacă sunt în număr mare, nu sunt atâtea cât au fost solicitate.”

     Aceasta a subliniat necesitatea realizării unei normalități și anume acceptarea României în spațiul Schengen, considerând că susținerea României de către statul Francez ar fi un sprijin puternic. „Pentru a demonstra că România țară membră UE din 2007 este țară egală cu celelalte state. Ne dorim respect, egalitate și fraternitate așa cum spune motto-ul Franței, dar mai ales libertate! Avem nevoie de poporul frate francez, cu mult mai multe resurse, mai puternic financiar, logistic și cu experiență în administrația publică locală, de la care România s-a inspirat.”

     În încheierea discursului, aceasta a adresat invitația unei viitoare întâlniri la forumul romano-francez cu dorința de a putea lucra pentru administrația publica locala modernă, independentă și în care democrația să fie la loc de cinste.

     Ambasadorul Franţei în România, Laurence Auer a participat de asemenea la dezbaterea pe tema mobilizării autorităţilor locale române şi franceze pentru a răspunde urgenţelor umanitare generate de criza refugiaţilor din Ucraina. Aceasta a declarat: „La 30 de ani de la revenirea democraţiei şi la 15 ani de la aderarea acesteia la Uniunea Europeană, România dă dovadă de solidaritate exemplară faţă de aceste persoane strămutate care au trecut prin situaţii dramatice. Societatea civilă şi autorităţile locale dau dovadă de o mobilizare extraordinară. Angajamentul autorităţilor române, în cadrul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, a fost exemplar. Astfel, hubul umanitar Suceava, o platformă logistică destinată livrării de ajutor umanitar Ucrainei, este funcţional de câteva zile”.

     Reprezentanţii autorităţilor locale române şi franceze au prezentat în cadrul evenimentului exemple de mobilizare pentru a răspunde concret solicitărilor autorităţilor aflate în prima linie pentru primirea refugiaţilor, în special în România şi în Republica Moldova.

     Totodată, participanţii la eveniment au adoptat o declaraţie comună în care este condamnată „cu fermitate invadarea militară a Ucrainei de către forţele ruse şi ameninţările pe care aceasta le presupune asupra integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”.

     Colectivităţile teritoriale din Franţa şi România întreţin legături dinamice prin intermediul proiectelor de cooperare, înfrăţiri şi parteneriate, reprezentanţii acestora întâlnindu-se frecvent în contextul Forumului cooperării descentralizate franco-române, a cărui ediţie de anul acesta va avea loc la Braşov.

     Asociaţia Comunelor din România  (ACoR) a fost reprezentată la eveniment de o delegație compusă din șapte primari, condusă de președintele organizației, Emil DRĂGHICI. Reprezentanții ACoR care au participat la întâlnire au fost următorii: Mariana GÂJU, prim-vicepreședintele Asociației Comunelor din România, președintele Filialei Județene Constanța a ACoR și primarul comunei Cumpăna; Ghiorghe BUTE, secretarul general al Asociației Comunelor din România, președintele Filialei Județene Galați a ACoR și primarul comunei Scânteiești; Sorin-Marian GÎNGĂ, președintele Filialei Județene Botoșani a ACoR și primarul comunei Văculești; Eugen ION, președintele Filialei Județene Tulcea a ACoR și primarul comunei Jurilovca; Cosmina-Ramona PANDELE, vicepreședintele pentru relații externe al ACoR, primarul comunei Berceni, județul Prahova; Neculai PERJU, prim-vicepreședintele Filialei Județene Suceava a ACoR și primarul comunei Rădășeni și Marin-Ioan PETRUSE, primarul comunei Pianu, județul Alba.

trimite:

Alte informații

ACoR - filiala Constanța

ACoR filiala Constanta Ⓒ 2021 - Toate drepturile rezervate