Întâlnire la Ministerul mediului cu domnul ministru Barna TÁNCZOS

Joi, 3 februarie 2022, a avut loc la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor o întâlnire de lucru, la invitația domnului ministru Barna TÁNCZOS, în care au fost analizate principale probleme de mediu cu care se confruntă autoritățile administrației publice locale, precum și oportunitățile de finanțare. Temele de interes pentru comunele din România, abordate în cadrul acestei întâlniri, au fost:

  1. Programele de finanțare privind iluminatul public și eficientizarea energetică a locuințelor;
  2. Colectarea selectivă și gestionarea deșeurilor, respectiv tranziția spre economie circulară;
  3. Instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică la nivelul comunelor;
  4. Crearea de stații de reîncărcare pentru autovehiculele electrice;
  5. Metode de intervenție pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora;
  6. Preluarea de către agenții economici, care exploatează cursurile de apă ce străbat localitățile, a obligației de curățare a acestora;
  7. Racordarea la rețele de apă și canalizare pentru localitățile sub 2.000 locuitori prin programele AFM;
  8. Reducerea termenelor pentru eliberarea avizelor de mediu pentru investiții locale;
  9. Flexibilizarea procedurii de accesare a programelor gestionate de Administrația Fondului pentru Mediu.

 

Asociația Comunelor din România a fost reprezentată de către domnul Emil DRĂGHICI, președintele Asociației Comunelor din România și primarul comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița, doamna Mariana GÂJU, prim-vicepreședintele Asociației Comunelor din România, președintele Filialei Județene Constanța a ACoR și primar al comunei Cumpăna, domnul Alexandru FUICĂ-HAISLER, primarul comunei Negrilești, județul Galați domnul Nicolae-Liviu DASCĂLU, primarul comunei Mărăcineni, județul Argeș, și prin videoconferință de către domnul Ivan Valentin, primar al comunei Sadu, județul Sibiu și domnul Medelean Costel, primar al comunei Tomești județul Timiș.

Doamna președinte Mariana Gâju și-a arătat din nou susținerea și aprecierea față de eliberarea și permiterea finanțării proiectelor de parcuri fotovoltaice, precizând că această tehnologie are o imensă importanță, fiind de un real ajutor pentru administrația publică locală, având în vedere creșterea prețurilor la energie, „pe care în ultima perioadă cu toții căutăm să o drămuim cu picătura.”

De asemenea, aceasta a adresat domnului ministru rugămintea unei reglementări prin care agenții economici care exploatează firele de apă care există pe teritoriul UAT-urilor să aibă obligația stipulată în lege ca în afara declarării proprietății la nivelul serviciului de impozite și taxe al UAT-ului, să aibă în grijă și întreținerea acestor fire de apă (lățime și lungime), deoarece amenzile pentru reziduurile rămase în urma exploatării acestora rămân să fie plătite de administrația publică locală, lucru deloc firesc.

Ca ultimă idee, doamna președinte a cerut domnului ministru o modificare legislativă prin care să li se ofere dreptul reprezentanților locali, de a elibera amenzi în lipsa unui reprezentant al gărzii de mediu, pentru neregulile descoperite pe teritoriul UAT-urilor, pe care până acum doar Garda de Mediu le putea sancționa. „Revenind la amenzile pe care Garda de Mediu le emite pentru UAT-uri:  nu putem plăti acele sume imense care se stipulează în procesul verbal indiferent că este o roabă de deșeu sau camioane întregi! Doar Garda de Mediu poate confisca mijlocul de transport cu care se depozitează ilegal pe locuri neamenajate, deșeurile. Însă, până să vină reprezentantul Gărzii de Mediu, este dificil de aplicat această măsură a legii. Să revină acest drept și reprezentanților locali, fie că este poliția locală sau națională.”, a solicitat doamna președinte Mariana Gâju.

trimite:

Alte informații

ACoR - filiala Constanța

ACoR filiala Constanta Ⓒ 2021 - Toate drepturile rezervate