Întâlnire cu dl. Barna TÁNCZOS la Ministerul mediului, apelor și pădurilor

Luni, 17 ianuarie 2022, la sediul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, reprezentanții structurilor asociative ale administrației publice locale (Asociația Comunelor din România – ACoR, Asociația Orașelor din România – AOR și Asociația Municipiilor din România – AMR) s-au întâlnit cu dl. ministru Barna TÁNCZOS pentru a discuta principalele probleme și provocări cu care se confruntă comunitățile din țara noastră:

 • Problema colectării selective a deșeurilor care pune presiune pe administrațiile publice locale;
 • Problema taxelor de habitat;
 • Crearea de păduri urbane pe teritoriul UAT-urilor;
 • Necesitatea fondurilor pentru stații de biogaz/compost;
 • Problema poluării din marile aglomerări urbane;
 • Scoaterea din circulație a autoturismelor vechi, care poluează;
 • Necesitatea proiectelor pentru construcția de platforme pentru colectarea deșeurilor organice, textile;
 • Programele AFM care pot fi accesate de autoritățile publice locale;
 • Problemele privind spațiile verzi;
 • Decontaminarea siturilor contaminate;
 • Situația ariilor naturale protejate.

 

Delegația ACoR a fost compusă din:

 1. Mariana GÂJU, prim-vicepreședintele ACoR și primarul comunei Cumpăna;
 2. Dorinel SOARE, președintele Filialei Județene Dâmbovița a ACoR și primarul comunei Niculești;
 3. Alexandru FUICĂ-HAISLER, primarul comunei Negrilești, județul Galați;
 4. Nicolae-Liviu DASCĂLU, primarul comunei Mărăcineni, județul Argeș.

 

     „Am avut astăzi o întâlnire constructivă cu reprezentanții UAT-urilor din România. Fiecare comunitate se confruntă cu probleme specifice, date de particularitățile fiecărui UAT, fie el comună, oraș sau municipiu. În acest moment, una dintre provocările care necesită soluții imediate, viabile, este colectarea selectivă și depozitarea deșeurilor. În acest an, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu, va derula o serie de programe utile comunităților: de la Rabla Clasic și Rabla Plus, la iluminatul public stradal, creșterea eficienței energetice în clădirile publice, crearea de stații reîncărcare pentru autovehiculele electrice, crearea de piste de biciclete, programe care urmăresc protejarea mediului înconjurător și reducerea poluării, problemă cu care ne confruntăm în cele mai multe aglomerări urbane. Vom derula, de asemenea, în această primăvară, Programul Curățăm România (O țară fără deșeuri abandonate). Prin această campanie națională de ecologizare, vom avea trei săptămâni de acțiuni de colectare a deșeurilor, care vor presupune ridicarea de la gospodării, dar și colectare din zonele de depozitare ilegală (cursuri de apă, câmpuri, păduri). De asemenea, va fi lansată și o campanie națională de informare și educare a populației în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, pentru că este evidentă nevoia noastră, a tuturor, de a cunoaște cu exactitate cum se poate colecta selectiv, care este traseul deșeurilor și cum putem contribui la un mediu înconjurător mai curat”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna TÁNCZOS.

      Ca răspuns la proiectele prezentate doamna Mariana GÂJU, prim-vicepreședintele ACoR și primarul comunei Cumpăna a concluzionat: „La nivelul ACoR, în cadrul aparatului de specialitate al primarului există probleme în ceea ce privește disponibilitatea funcționarilor publici care să se ocupe de implementarea programelor. Cu toate acestea, noi nu spunem nu, avem comune unde programul cu panourile fotovoltaice la persoane fizice pe care AFM l-a implementat anul trecut este foarte solicitat, iar locuitorii doresc extinderea acestuia. Însă ne putem da acceptul abia după ce vom analiza și vom cunoaște cu exactitate care sunt sarcinile pe care le va avea funcționarul public, deoarece au existat cazuri în care administrației publice locale i-au fost trasate sarcini și fără sursa financiară. Noi nu fugim de muncă, să întocmim și să ajutăm cetățeanul să își întocmească dosarul, este și în ajutorul nostru, ne dorim să menținem o colaborare permanentă, iar dacă cetățeanul are un nivel de trai ridicat și comuna este dezvoltată, care ține pasul cu ce este nou.”

      De asemenea, doamna prim-vicepreședinte a cerut domnului ministru pentru luna februarie o întâlnire separată cu reprezentanții ACoR, pentru aprofundarea discuțiilor referitoare la proiectele specifice de finanțare și investiții pentru comune. „Pentru noi toate proiectele prezentate sunt importante și subscriem să ne aflăm lângă umărul dumneavoastră pentru a le putea pune în aplicare. Este important faptul că ați gândit aceste programe și pentru UAT-uri mai mici de 2000 de locuitori, deoarece și aceștia au nevoi și desigur, dreptul la civilizație; din punctul acesta de vedere suntem extrem de mulțumiți și așteptăm să le vedem puse în aplicare cât mai repede, pe acestea dar și pe cele de extindere a rețelelor existente, de construire a pistelor de biciclete și nu numai. Până la întâlnirea de luna viitoare, avem rugămintea să luați legătura cu celelalte ministere care fac conexiunea cu aplicarea acestor direcții ale proiectelor și programelor pe care le aveți, și a le transmite rugămintea de a reduce o parte dintre avizele necesare. În același timp am fi dorit să cunoaștem concret dacă este posibilă reluarea atât a proiectelor referitoare la eficientizarea energetică a locuințelor de care am discutat în septembrie și a iluminatului public din octombrie 2021?.”

trimite:

Alte informații

ACoR - filiala Constanța

ACoR filiala Constanta Ⓒ 2021 - Toate drepturile rezervate