Conferința regională cu prilejul celei de-a X-a aniversări a Rețelei Femeilor din cadrul CALM

La data de 10 decembrie 2021 a avut loc Conferința regională cu prilejul celei de-a X-a aniversări a Rețelei Femeilor din cadrul CALM ce a avut ca temă „Promovarea egalității de gen în guvernarea locală: bune practici și lecții învățate din Moldova și din Europa de Sud-Est”.

     Asociația Comunelor din România a fost reprezentată la eveniment de doamna Mariana GÂJU, în calitatea sa de prim-vicepreședinte ACoR și de președinte al Ligii Femeilor Primar din România, susținând o prezentare în cadrul primei sesiuni de lucru, respectiv „Experiența Europei de Sud-Est și lecțiile învățate în promovarea liderismului femeilor în guvernarea locală”:

     „Milităm să se respecte doctrina politică și economică bazată pe ideea dreptului fiecărui om la egalitate și libertate de expresie, la libertate de acțiune, că doar aceasta înseamnă cuvântul de promovare a liderismului femeilor în cadrul NALAS.

     Liga Femeilor Primar de comune din România muncește, însă, din păcate doamnele nu au atâta încredere în forțele proprii, din cele 2863 de comune ale țării, avem doar 166 de femei primar, doar 6%. Republica Moldova are cu mult mai multe femei primar decât România. Avem foarte multe românce deștepte, dar nu vor să fie cârpă de șters în campaniile denigratoare actuale, vor să își respecte și protejeze familia.

      Văzând exemplele dumneavoastră de bună practică, multele acțiuni întreprinse, văzând că avem la nivelul României femeie ambasador al Suediei, mă voi adresa chiar acum la sfârșit de an cu solicitarea de colaborare și comunicare conform exemplului de bune practici din Republica Moldova.

      O femeie poate reuși! – adevărul acesta a fost rostit astăzi și vreau să știți că sufletul de român m-a îndemnat încă din 2009 să am încredere în forța Rețelei Femeilor Primar din Republica Moldova. Unitatea dumneavoastră dintre femei și bărbați, acțiunile susținute în egală măsură cu bun simț și credință de colegii bărbați au făcut posibilă această activitate care să ducă la plus valoarea civilizației locuitorilor localităților pe care le reprezentăm.

      Cu ocazia aniversării de 10 ani a Rețelei Femeilor Primar din Republica Moldova eu vă felicit și vă spun să fim sănătoase cele care ne aflăm astăzi aici și să ne întâlnim și la aniversarea a 50-a de ani, iar cele care vor veni după noi să continue munca încă de pionierat pe care o facem acum. Vă spun La mulți ani, să nu faceți pasul înapoi! Vă iubesc și vă respect!”, sunt doar câteva dintre ideile discursului doamnei Mariana Gâju.

      Evenimentul a reunit membrele rețelei CALM, primari și practicieni din administrația publică locală din Moldova și Europa de Sud-Est, reprezentanți ai Asociațiilor Autorităților Locale, membri NALAS, parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai Autorităților Centrale, experți în domeniul egalității de gen din Moldova și regiune, și multe alte personalități relevante.

      În calitate de promotor consecvent al egalității de gen, misiunea de bază a Rețelei Femeilor din cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) este acela de a face vocea femeilor din Administrația Publică Locală una puternică și distinctă, precum și promovarea participării acestora la toate nivelurile de guvernare. Eforturile consistente ale Rețelei în ultimii ani la nivel național și internațional au contribuit la o schimbare a percepțiilor și atitudinilor față de femeile în roluri de conducere din Moldova. Timp de un deceniu, Rețeaua a obținut rezultate proeminente prin creșterea numărului de femei primar, prin consolidarea capacităților acestora, astfel contribuind la avansare egalității de gen și emanciparea femeilor.

      Întreaga conferință poate fi urmărită accesând acest link.

trimite:

Alte informații

ACoR - filiala Constanța

ACoR filiala Constanta Ⓒ 2021 - Toate drepturile rezervate