Doamna ec. Mariana Gâju, prim-vicepreședinte ACoR, în calitate de membru al Comitetului European al Regiunilor și al Partidului Socialiștilor Europeni, a participat în data de 26 noiembrie 2021 la Sevilla la evenimentul “Just EU Green Deal”, organizat de Grupul PSE în cadrul Comitetului European al Regiunilor, în cooperare cu Grupul S&D din Parlamentul European, Partidul Socialiștilor europeni și tinerii socialiști europeni.
Acest eveniment a reunit membri ai Comitetului European al Regiunilor și politicieni locali și regionali din întreaga lume, membri ai parlamentelor europene și comisari ai UE, precum și reprezentanți ai asociațiilor și organizațiilor europene relevante, activiști ai partidelor progresiste și a cetățenilor, cu scopul de a face schimb de bune practici și a găsi soluții progresive pentru a sprijini tranziția ecologică.
În plus, cu implicarea rețelei Grupului PSE de tineri politicieni progresivi locali și regionali în cooperare cu tinerii socialiști europeni, acest eveniment reprezintă o oportunitate de implicare a următoarei generații de politicieni și de a sprijini activitatea acestora în vederea punerii în aplicare a unei tranziții echitabile și durabile. O școală pentru tinerii lideri locali și regionali progresivi va avea loc ca urmare a evenimentului.
Deși pandemia de coronavirus testează statele sociale și economiile din aproape toate statele membre ale UE (și nu numai), nu există nicio îndoială că UE are nevoie urgentă mai mult ca oricând de un nou model economic, durabil, care combină progresul social și ecologic, care îmbunătățește bunăstarea oamenilor și a locurilor.
Acesta ar trebui să fie și obiectivul unui acord european ecologic progresiv pe care numai familia socialistă îl poate apăra, dar care să includă și lupta împotriva celor două provocări legate de abordarea crizei climatice și promovarea justiției sociale.
“Aceste provocări nu vor dispărea nici după perioada pandemiei, prin urmare, trebuie să ne combinăm eforturile de redresare către o tranziție ecologică echitabilă. În prezent, planurile naționale de redresare consolidează centralizarea, în contradicție cu faptul că nu va fi posibilă punerea în aplicare a unui acord “just Green” fără ajutorul autorităților locale și regionale, acestea fiind responsabile pentru investițiile în infrastructuri, energie, clădiri și mobilitate urbană. De asemenea, acestea sunt singurele capabile să crească gradul de conștientizare cu privire la amprenta de mediu a oamenilor în viața de zi cu zi, de la mobilitate la obiceiurile alimentare și de agrement.”